Navodila po odpustu po endoskopskih posegih

6 julija, 2019

Endoskopske preiskave

Po endoskopskih preiskavah, če niste imeli anestezije, lahko zapustite ordinacijo in vozite avtomobil, ter se vključite normalno v delo in vsakodnevne aktivnosti.

Pol ure boste imeli še v ustih zadebeljeno in občutek težjega požiranja, ker smo lokalno omrtvičili grlo med pregledom želodca na gastroksopiji.

Po pol ure lahko uživate hrano in tekočino.

Občasno lahko obstajajo bolečine v grlu še nekaj dni največ do 3 dni, raje takrat uživajte tekočo hrano in uporabljajte Angal lokalno ali žajbljeve table.

Lahko se pojavi glavobol po gastroskopiji zaradi refleksa ob močnem spahovanju ali bolečine v želodcu zaradi napihnjenega zraka pri zelo občutljivih osebah. Lahko trajajo najdlje nekaj ur.

Pregled črevesja

Če ste imeli pregled črevesja, se lahko po preiskavi pojavijo krči zaradi napihnjenega zraka med preiskavo. Trajajo lahko nekaj ur, zato uživajte bolj lahko hrano vsaj še 6 do 12 ur.

Po čiščenju črevesja najbolj prija slana juha, da se izognemo pomanjkanju elektrolitov. Priporočamo, da na dan pregleda ostanete na bolniškem staležu.

Pri bolečinah si lahko pomagate s Spazmolitiki8Spazmex, Buscopan) in pri napihnjenosti z Reglanom, ki vam jih bo predpisal vaš osebni zdravnik ali pokličite v naš center za nadaljne informacije 02 5211 370.

Polipektomija

Po polipektomijah, kjer se med gastroskopijo in koloskopijo odstranijo izrastki v črevesju ali želodcu , je potrebno 24urno počivanje in uživanje samo tekoče hrane, ter še nadaljnih 24 ur priporočamo bolj lahko hrano.

Lahko se pojavi sled svetle krvi dan ali dva.

Če bi se pojavilo krvavo ali črno odvajanje blata, ter v primeru da se je pojavila visoka temperatura, je potrebno na opazovanje na interni ali kirurški oddelek kamor vas lahko napoti osebni zdravnik ali pokličite za informacije v naš center.

Če ste prekinili zaradi endoskopskih posegov jemanje antikoagulantne terpije, jo lahko vzamete zvečer po posegu, če je bila vzeta samo biopsija. V primeru polipektomij vzamete antikoagulantno terpijo šele čez 24 ur ali večjih polipektomij šele čez 72 ur.

Vso ostalo terapijo jemljete kot imate uvedeno pred posegom.

Za dodatna vprašanja pokličite v naš center 02 5211 370 ali se obrnete na svojega zdravnika

Tatjana Puc Kous, dr.med

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×