Pogosta vprašanja

Naročanje

Kako se naročim na pregled v Gastromedici?

Na preiskave v Gastromedici se lahko naročite na več načinov (spletni obrazec, e-naročanje, elektronska pošta, osebno, telefonsko). Zaradi učinkovitejšega dela vas prosimo, da uporabite enega od elektronskih načinov naročanja. Za naročanje in vnos v čakalno knjigo skrbita medicinski sestri Teja Žemberik in Milena Kociper

NAROČANJE PO ELEKTRONSKI POŠTI

Na elektronski naslov narocanje@gastromedica.si nam pošljite elektronsko pošto, v kateri nam sporočite ZZZS številko pacienta, številko e-napotnice (oba podatka najdete na potrdilu o izdani e-napotnici) in vašo telefonsko številko.

ELEKTRONSKO Z E-NAPOTNICO

Z uveljavitvijo e-napotnice oz. e-napotne listine, se lahko na določene preiskave naročite tudi preko portala: https://narocanje.ezdrav.si/, kjer vnesete svojo ZZZS številko in številko e-napotnice, nato pa med izvajalci izberete Gastromedico.

OSEBNO

Potrdilo o izdani e-napotnici nam lahko v delovnem času v Mursko Soboto prinesete tudi osebno.

TELEFONSKO

Naročanje poteka vsak delovnik od 11. do 14. ure, z izjemo ob torkih, ko naročanje poteka od 12. do 18. ure.

O preiskavi

Kaj je gastroskopija?

Ezofago-gastro-duodenoskopija (skrajšano gastroskopija) je neposredno gledanje v notranjost zgornjega dela prebavil. Tanek in upogljiv optični inštrument (gastroskop) uvedemo skozi usta in najprej pregledamo požiralnik, nato opravimo še pregled želodca in dvanajsternika. Endoskopski pregled zgornjih prebavil je mnogo bolj natančna preiskava kot kontrastni rentgenski pregled. Gastroskopijo vam bo naredil za to usposobljen zdravnik, specialist gastroenterolog.

Za preiskavo debelega črevesja se odločimo pri vsaki nejasni krvavitvi oz. sledovih krvi v blatu, nepojasnjeni slabokrvnosti, motenemu ritmu odvajanja, nenadni zaprtosti, menjajočih driskah in zaprtju, nepojasnjenih bolečinah v trebuhu, pretakanju, napenjanju, hujšanju, dedni obremenjenosti z rakom črevesja ...

Pred preiskavo bomo vaše žrelo omrtvili z lokalnim anestetikom. Zaradi zaščite endoskopa pred ugrizom vam bomo v usta dali ustnik. Ležali boste na levem boku; v tem položaju vam bo zdravnik uvedel endoskop. Zaradi boljše preglednosti med preiskavo, skozi kanal endoskopa vpihavamo zrak, tako da boste morda občutili napenjanje. Ves čas lahko normalno dihate, bolečin ne boste imeli, mogoče pa je draženje v žrelu in siljenje na bruhanje. Poseg običajno traja 5–10 minut.

Biopsija: Z drobnimi kleščicami odvzamemo vzorec tkiva za preiskavo ali odstranimo droben polip. Vzorec tkiva nato pogledamo pod mikroskopom (histologija), da natančno ugotovimo naravo bolezenske spremembe. Poseg je neboleč, komplikacij praktično ni.

Polipektomija: pomeni odstranitev polipa. To napravimo tako, da skozi kanal endoskopa uvedemo zanko, vanjo ujamemo polip in ga z električnim tokom v celoti odrežemo. Odstranjen polip izvlečemo za histološko preiskavo. Poseg ni boleč. Opravljamo ga le po predhodnem dogovoru, da lahko en dan ostanete na opazovanju v Centru. Drugi endoskopski posegi so še: ustavitev krvavitve iz razjede ali poškodovanih žil, dilatacije zožitev, odstranitev tujkov.

Sporočili vam bomo rezultate preiskave in predpisali zdravljenje (če bo potrebno). Otrdelost grla traja povprečno pol ure, v tem času ne smete piti in jesti. Rahla bolečina v grlu bo minila sama od sebe, prav tako napetost ali krči. Če smo vam pred preiskavo dali zdravilo za umiritev, tisti dan ne smete voziti avtomobila. O rezultatih histološke preiskave bomo v nekaj dneh obvestili vašega zdravnika.

V primeru naslednjih znakov je po preiskavi ali posegu potreben takojšen posvet z vašim zdravnikom:

 • huda bolečina za prsnico ali v trebuhu, trd trebuh,
 • kri v izbruhanem ali črno lepljivo blato, omotica, kolaps,
 • vročina in/ali mrzlica.

Ob običajni preiskavi: približno 1 ura za počitek in razplinjenje črevesja po preiskavi. V kolikor je preiskava potekala brez zapletov oz. večjih posegov, se lahko začne z uživanjem lažjih obrokov hrane.

Ob večjih posegih (elektroresekcije polipov ...) pa je potrebna 24-urna varnostna hospitalizacija. V tem času smete piti le tekočine. Naslednjih 7 dni se doma sme uživati le lahko, prekuhano hrano (krompir, testenine ...) in neomejene količine tekočine. Priporočen je počitek (izogibanje večjim športnim aktivnostim, dvigovanju bremen, težjih od 3 kg).

Če se doma pojavi bolečina v trebuhu, trd trebuh, vročina, večja količina krvi v blatu (1/2 dcl), je treba o tem takoj obvestiti svojega oz. dežurnega zdravnika.

Z upogljivim aparatom – koloskopom se skozi danko potuje vse do konca debelega črevesja in pregleda še kratek odsek tankega črevesja. Med preiskavo, ki je lahko na trenutke boleča, se nelagodje lajša z iztiskanjem zraka iz debelega črevesja – prdenjem, ki je tukaj zaželeno. Pri operirancih v trebuhu in po ginekoloških obolenjih je preiskava zaradi brazgotin lahko pričakovano težja. Preiskava traja približno pol ure.

Zapleti so pri gastroskopiji izjemno redki. Možna je perforacija – predrtje stene prebavil (z endoskopom ali po polipektomiji), zaradi katere je potrebna operacija. Krvavitev lahko nastopi predvsem po odstranitvi polipa, ponavadi se ustavi spontano; redkeje so potrebni drugi posegi. Ostali zapleti so še redkejši.

Biopsije spremenjene sluznice, elektroresekcije polipov, koagulacije žilnih sprememb.

 • Ob bolečini v nogi, pa zanjo ne poznamo vzroka,
 • ob težavah pri hoji (ko težko prehodimo krajše razdalje),
 • ob bolečini, ki se pojavi v nogi tudi v mirovanju,
 • za spremljanje uspešnosti rezultatov operativnih posegov na ožilju,
 • za ocenitev stanja morebitnih ateroskleroznih sprememb pri pacientih z dejavniki tveganja za aterosklerozo.

 • Ob sumu na globoko vensko trombozo  (zaporo globokega sistema s strdkom),
 • ob flebitisu (vnetju povrhnjih ven),
 • ob bolečinah, krčih v nogah,
 • ob otekanju nog (flebedem),
 • ob krčnih žilah,
 • kot kontrolni pregled med in po antikoagulacijskem zdravljenju zaradi globoke venske tromboze ali flebitisa.
Plačilo

Kdaj plačam račun storitev, če pregled opravljam samoplačniško?

Če pregled opravljate samoplačniško, ga po opravljeni storitvi plačate v specialistični ambulanti, in sicer z gotovino ali s plačilnimi karticami. Sprejemamo naslednje plačilne kartice:

 • BA
 • Maestro
 • Visa
 • Mastercard
 • Karanta
 • Diners
 • American Express
 • Activa

Pred preiskavo

Kako se pripravim na gastroskopsko preiskavo?

Najmanj 6–8 ur pred preiskavo ne smete jesti in piti. Če ste preobčutljivi na zdravila ali lokalne anestetike, imate težja obolenja, hemofilijo, ali ste nagnjeni k obsežnejšim krvavitvam po majhnih poškodbah ... to povejte zdravniku.

Z receptom, ki ga dobite pri svojem zdravniku, si v lekarni kupite preparat MOVIPREP in ga pripravite po priloženih navodilih.

En liter raztopine spijete popoldan en dan pred preiskavo, drugi liter pa na dan preiskave, 3 ure pred preiskavo. Pred pitjem si v danko vstavite 1 svečko Dulcolax (en dan pred preiskavo), ki ga kupite v lekarni.

OSTALA NAVODILA:

3 DNI PRED KOLOSKOPIJO:

ne uživajte več nobene surove zelenjave, zelenjave in sadja z rdečim olupkom (na primer paradižnik, rdeča paprika, rdeča jabolka, grozdje in podobno) sadja s semenkami (kivi, maline in podobno), izdelkov iz polnozrnate moke, semen in suhega sadja ter koruze.

– vsak dan popijte vsaj 2 litra bistre tekočine

1 DAN PRED KOLOSKOPIJO:

Ta dan imate lahko samo še zajtrk, za kosilo pa čisto juho brez rezancev, nato do preiskave ne smete jesti ničesar in upoštevate zgornja navodila.

ČEZ DAN POPIJTE VSAJ DVA LITRA BISTRE PIJAČE in 1 LITER DONATA MG.

Pred preiskavo teden dni ne smete jemati zdravil, ki vplivajo na izločanje kisline (protonske zaviralce, antacide in H2 blokatorje) ostala zdravila jemljete normalno kot imate predpisana.

Preiskava traja 24 ur. Na preiskavo pridete tešč z izvidom gastroskopije in drugimi izvidi specialistov, ki so predlagali preiskavo.

Na dan preiskave skozi nosnico vam vstavimo 2 mm široko cevko, ki je mehka, upogljiva in sega do želodca in ima dva merilca kislosti. Pritrdimo jo za ušesom. Povezana je s sprejemnikom, ki beleži kislost in ga nosite 24 ur za pasom. Po vstavitvi se vrnete domov in ves dan beležite dnevnik.

Čez 24 ur se vrnete v ambulanto in vam aparat in kateter odstranimo. Med potekom preiskave, torej dva dni ne greste v službo in se ne obremenjujete fizično, ne tuširate in ne kopate. Med meritvijo se normalno hranite.

Ne nosite telefona v bližini aparature, ker moti signal.

Preiskava ni boleča, v grlu boste imeli občutek tujka. Le redkim bolnikom močni refleksi preprečujejo dokončanje preiskave. Zapletov ni opisanih.

Med preiskavo beležite dnevnik in dogajanje istočasno označujete na aparaturi.

1.čas obrokov: v dnevnik zapišete uro začetka in konca obroka kot na primer od 11:20 do 11:43 istočasno na aparaturi označite začetek obroka z gumbom ki ga premaknete na odprta usta in ko zaključite obrok zabeležite uro in gumb premaknete na zaprta usta

2.čas ležanja: pomembno je da beležite čas ležanja, ker zatekanje kisline v ležečem položaju je največji vzrok težavam.

Ko se vležete zvečer ali preko dneva označite uro v dnevniku na primer 22:10 in istočasno premaknete gumb za položaj na sprejemniku v ležeči položaj. Ko vstanete zabeležite uro na primer 06:23 in gumb za položaj premaknete nazaj na pokončno lego.

3.bolečine in pekoč občutek: beležite uro, ko se vam pojavijo bolečine ali močan pekoč občutek in pritisnete 1x velik moder gumb. V dnevnik zabeležite uro ko so se pojavile težave in kako dolgo so trajale težave. Gumb za bolečino in simptome pritisnete samo ob začetku. V dnevnik opišite še kakšna je bila težava.

NIKOLI NE PRITISNITE MAJHNEGA MODREGA GUMBA, ker boste prekinili snemanje.

Preverite če še utripa svetlobni signal na sprejemniku zaradi kontrole baterije.

Na zaslonu se zapisi v mirovanju zbrišejo in se pojavijo kadadar stisnete katerikoli gumb.

Po končani preiskavi podatke obdelamo računalniško in vam izvid pošljemo naknadno.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×