Kolonoskopija

Kolonoskopija

Preiskava se izvaja ambulantno lahko tudi v sedaciji. V primeru sedacije je potrebno da ima bolnik spremljevalca, sicer lahko pride samostojno očiščen po predhodnem navodilu in po preiskavi lahko odide. Priprava poteka dva dni, sama preiskava poteka do pol ure. Pogledamo celotno široko črevo in zadnji del tankega črevesja. Potujemo z mehkim upogljivim aparatom od zadnjične odprtine do cekuma to je pri slepiču. Nazaj grede si ogledujemo celotno sluznico in odvzamemo vzorce najdenih sprememb za histološke preglede sluznice pod mikroskopom. Med preiskavo se uporablja zrak ali CO2 za razpiranje črevesja ter topla voda, kar lahko nekaterim povzroča krče, zato je pomembno da je bolnik sproščen in sproti sprošča zrak, ker se s tem izogne bolečinam. Zelo pomembno je, da je črevo čisto, ker je vidljivost dobra in lahko zaznamo minimalne spremembe ter tudi odstranimo morebitne izrastke na sluznici. To je najzaneslivejša metoda odkrivanja rakavih sprememb na črevesju.

Po preiskavi odsvetujemo težko delo, uživanje sadja in zelenjave še 24 ur. Ob kakršnihkoli posegih med preiskavo še mirovanje vsaj 48 ur.

Zapleti se lahko pojavijo sicer redko v manj kot 1%. Krči po preiskavi so najpogostejši, krvavitve pa ob odstranitvi polipov. Opisano je tudi predrtje črevesja vendar v starejši literaturi, ko so bile starejše trde aparature, predvsem pri starih bolnikih z divertikli- žepki ki sicer predstavljajo tveganje za spontano predrtje brez koloskopije.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: 2h
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×