Kolonoskopija

Kolonoskopija

Pacient na kolonoskopijo pride samostojno očiščen po predhodnem navodilu in po preiskavi lahko odide. Priprava poteka dva dni, sama preiskava poteka do pol ure. Pri kolonoskopiji pogledamo celotno široko črevo in zadnji del tankega črevesja. Potujemo z mehkim upogljivim aparatom od zadnjične odprtine do cekuma; to je pri slepiču. Ogledamo si tudi celotno sluznico in odvzamemo vzorce najdenih sprememb za histološke preglede sluznice pod mikroskopom. Med preiskavo se uporablja zrak ali CO2 za razpiranje črevesja ter topla voda, kar lahko nekaterim povzroča krče, zato je pomembno, da je pacient sproščen in sproti sprošča zrak, ker se s tem izogne moebitnim bolečinam. Zelo pomembno je, da je črevo čisto, ker je vidljivost dobra in lahko zaznamo minimalne spremembe ter tudi odstranimo morebitne izrastke na sluznici. Kolonoskopija je najzaneslivejša metoda odkrivanja rakavih sprememb na črevesju.

Preiskava se izvaja ambulantno lahko tudi v sedaciji. V primeru sedacije je potrebno, da ima pacient spremljevalca, saj 24 ur po opravljeni preiskavi v sedaciji ne smete upravljati vozil.

Po preiskavi odsvetujemo težko delo, uživanje sadja in zelenjave še 24 ur. Ob kakršnihkoli posegih med preiskavo še mirovanje vsaj 48 ur.

Zapleti se lahko pojavijo sicer redko, v manj kot 1 %. Krči po preiskavi so najpogostejši, krvavitve pa ob odstranitvi polipov. Opisano je tudi predrtje črevesja, vendar v starejši literaturi, ko so bile starejše in trde aparature, predvsem pri starih bolnikih z divertikli – žepki, ki sicer predstavljajo tveganje za spontano predrtje brez koloskopije.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: 30 min

Lokacija, kjer izvajamo preiskavo:

  • Murska Sobota | Kocljeva ulica 10, 9000 Murska Sobota 
Naročite se z e-napotnico Naročite se samoplačniško
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×